Mobile down

ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑ

Στο Samos Dental Experts χρησιμοποιούμε υψηλής τεχνολογίας ιατρικό εξοπλισμό και εφαρμόζουμε τις πιο σύγχρονες μεθόδους στον τομέα της παιδοδοντίας , προκειμένου να παρέχουμε πάντα εξαιρετικής ποιότητας οδοντιατρικές υπηρεσίες σε παιδιά και εφήβους.

Οι περισσότερες οδοντιατρικές υπηρεσίες παρέχονται με Laser. Η χρήση των Laser για τις οδοντιατρικές θεραπείες στα παιδιά είναι απόλυτα ασφαλής και προσφέρει τέτοιο επίπεδο άνεσης, που γρήγορα διώχνει μακριά όλους τους φόβους που έχουν για τον οδοντίατρο. Η έλλειψη των κραδασμών και του ενοχλητικού ήχου του τροχού, η απουσία πόνου, η αποφυγή της βελόνας και της αναισθησίας στις περισσότερες θεραπείες με Laser, είναι μερικοί από τους λόγους που τα παιδιά γρήγορα ενθουσιάζονται από τη χρήση των Laser.

Συγκεκριμένα, παρέχουμε τις παρακάτω υπηρεσίες Παιδοδοντίας με Laser:

 • Καθαρισμός δοντιών, απομάκρυνση οδοντικής πλάκας, τρυγίας (πέτρας)
 • Φθορίωση
 • Sealants – προληπτικές εμφράξεις ( σφραγίσματα) οπών και σχισμών
 • Εμφράξεις (σφραγίσματα) 
 • Εξαγωγή νεογιλών δοντιών

Στους μικρούς μας φίλους, δίνονται πάντα οδηγίες στοματικής υγιεινής, ορθής εκμάθησης βουρτσίσματος των δοντιών και συμβουλές,  όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες για γερά δόντια και όμορφο χαμόγελο.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Οι πιο συχνές νόσοι του στόματος κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, είναι η τερηδόνα και η ουλίτιδα, που δημιουργούνται από τα βακτήρια που ζουν στη στοματική κοιλότητα, και τα οποία συνθέτουν την οδοντική μικροβιακή πλάκα, η οποία όμως όταν συσσωρεύεται, τότε μπορεί να προκαλέσει τις προαναφερόμενες παθήσεις.  

Ο καλύτερος τρόπος προστασίας των δοντιών, είναι η εφαρμογή σωστών μέτρων πρόληψης στη μικρή ηλικία. Μια καλή ηλικία για να πραγματοποιηθεί  η πρώτη επίσκεψη και  εξοικείωση του παιδιού με το χώρο του οδοντιατρείου  , αλλά και για έναν απλό οδοντιατρικό έλεγχο , είναι γύρω στα τρία του έτη. Ο οδοντίατρος θα ελέγξει  τυχόν ύπαρξη τερηδόνας στα δόντια και θα δοθούν οι πρώτες συμβουλές για το σωστό και κατάλληλο τρόπο βουρτσίσματος των δοντιών.  Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι η πέτρα των δοντιών δημιουργείται και στα παιδικά δόντια και χρειάζονται καθαρισμό.

 Η πρώτη επαφή του παιδιού με τον οδοντίατρο είναι σημαντική και το παιδί μπαίνει σε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης ανά εξάμηνο. Αργότερα, σε άλλες επισκέψεις, η φροντίδα στο ιατρείο θα εμπλουτιστεί και με τοπική εφαρμογή φθορίου, αλλά και με τις προληπτικές εμφράξεις (sealants). 

Ο στόχος των γονιών πρέπει να είναι η διατήρηση της υγείας των δοντιών του παιδιού μέχρι την ηλικία των 16 – 18 ετών, που αν αυτό επιτευχθεί, τότε το παιδί θα έχει σε όλη του τη ζωή γερά δόντια!

Αρκετοί γονείς θεωρούν ,  ότι δεν υπάρχει λόγος φροντίδας των νεογιλών δοντιών του παιδιού τους, καθώς τα δόντια αυτά θα αντικατασταθούν με καινούργια και δεν πρέπει να τα προσέξουν.

 Η αντίληψη αυτή είναι όμως λανθασμένη, γιατί η εμφάνιση της τερηδόνας στα νεογιλά δόντια πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει πόνο, πυρετό,  κακουχία στο παιδί και να ταλαιπωρηθεί.

 Επιπλέον, τα νεογιλά δόντια είναι απαραίτητα για τη μάσηση της τροφής, την ομιλία και τη σωστή ανάπτυξη των γνάθων και του προσώπου του. 

Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε, ότι η εμφάνιση μεγάλων  τερηδονικών βλαβών σε νεογιλά δόντια,  μπορεί να προκαλέσουν αποστήματα, που χρήζουν φαρμακευτικής αντιμετώπισης με αντιβιοτικά και ταυτόχρονα, να επηρεάσουν σοβαρά και τα μόνιμά  του δόντια, αν δεν προηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό για την αυτοπεποίθηση του παιδιού  να έχει ένα όμορφο και υγιές  χαμόγελο.

Το φθόριο, αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέσο που διαθέτει η οδοντιατρική για την προστασία, τη θωράκιση των δοντιών από την τερηδόνα, ενώ ταυτόχρονα, ενισχύει την αδαμαντίνη των δοντιών να γίνεται πιο ανθεκτική στα οξέα των μικροβίων του στόματος. 

Η διαδικασία της φθορίωσης, είναι μια απλή, ανώδυνη και σύντομη διαδικασία. Αρχικά να σημειωθεί, ότι η φθορίωση συνίσταται μετά από τον οδοντικό καθαρισμό για το μέγιστο αποτέλεσμα , ανά έξι μήνες, ανάλογα με τον προσδιορισμό του τερηδονικού κινδύνου του παιδιού.. 

Συγκεκριμένα, ο οδοντίατρος εφαρμόζει τοπικά στα δόντια του παιδιού το ειδικό ενισχυμένο gel φθορίου, για 2 -3 λεπτά.  . Στα μεγαλύτερα παιδιά, το gel φθορίου, τοποθετείται με μαλακά ειδικά μασελάκια στην κάθε γνάθο, ενώ στα μικρότερα παιδιά, απλώς επαλείφεται στην επιφάνεια των δοντιών τους. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία γεύσεων φρούτων στα φθοριούχα gel, από τις οποίες το παιδί μπορεί να επιλέξει την αγαπημένη του. 

Επιπλέον, μετά τη φθορίωση, το παιδί πρέπει να αποφύγει για  τουλάχιστον 30 λεπτά να καταναλώσει οποιαδήποτε τροφή, για καλύτερο αποτέλεσμα.

 Ο στόχος των επαναλαμβανόμενων φθοριώσεων, είναι να προσφέρουν στα δόντια του παιδιού, μια «ασπίδα» προστασίας έναντι των οξέων της τερηδόνας και να αποκτήσουν μια μακροχρόνια ανθεκτικότητα.

Η φθορίωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί προληπτικά και θεραπευτικά:

 • προληπτικά, σε παιδιά που δεν έχουν εμφανίσει τερηδόνα
 • θεραπευτικά, σε παιδιά που έχουν δόντια με αρχόμενη ή προχωρημένη τερηδόνα και με τη φθορίωση εμποδίζουμε τη δράση των τερηδονογόνων μικροβίων.

Τα παιδιά, συνίσταται  να ξεκινήσουν την προληπτική φθορίωση στην ηλικία των 3, όταν όμως θα έχουν ανατείλει πια όλα τους τα νεογιλά (παιδικά) δόντια κάθε 6 μήνες. Σε παιδιά που εμφανίζουν πολλές τερηδόνες και κάνουν συχνά σφραγίσματα, ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει φθορίωση κάθε 3 μήνες.

Τις τελευταίες δεκαετίες, μία νέα μέθοδος στο χώρο της πρόληψης, έχει μειώσει πολύ το δείκτη τερηδόνας στους μόνιμους γομφίους των παιδιών. Η μέθοδος αυτή, λέγεται Sealants ή αλλιώς, προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών. 

Οι μασητικές επιφάνειες των δοντιών δεν είναι λείες, με αποτέλεσμα οι σχισμές και οι οπές που υπάρχουν στα δόντια να γίνονται εστίες λίμνασης μικροβίων. Έτσι, με αυτό τον τρόπο, τα μικρόβια βρίσκουν χώρο και εγκλωβίζονται στις σχισμές των δοντιών, όπου είναι δύσκολο να τα απομακρύνουμε με το βούρτσισμα, καθώς οι τρίχες τις οδοντόβουρτσάς μας δεν είναι τόσο λεπτές για να φτάσουν σε αυτά τα σημεία. Ως συνέπεια, τα μικρόβια αυτά, παραμένουν στα βαθύτερα σημεία της μασητικής επιφάνειας των δοντιών και με την πάροδο του χρόνου τα καταστρέφουν. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα, την εμφάνιση τερηδόνας στα δόντια. 

Συνεπώς, ο ρόλος της μεθόδου Sealants, είναι να σφραγίσει όλες τις αύλακες, ώστε να αποφεύγεται εντελώς η κατακράτηση τροφών και πλάκας.

 Η διαδικασία είναι απλή, γρήγορη και ανώδυνη!

Η τοποθέτηση Sealants, συστήνεται σε παιδιά ηλικίας 6-7 ετών, στην ηλικία δηλαδή που έχουν ανατείλει οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι (τραπεζίτες). Στην  ηλικία αυτή, τα δόντια αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο τερηδονισμού, καθώς τα παιδιά καταναλώνουν  πολλά γλυκά.

 Επιπρόσθετα, λόγω της μικρής ηλικίας, τα παιδιά δεν βουρτσίζουν σωστά ή σχολαστικά τα δόντια τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν υπολείμματα τροφών στη μασητική επιφάνεια των δοντιών. 

Τέλος, η μέθοδος αυτή, συστήνεται και σε παιδιά ηλικίας 12 ετών, για την κάλυψη των δεύτερων μόνιμων γομφίων.

Απλά, εύκολα και ανώδυνα, καθώς είναι μια διαδικασία που δεν χρειάζεται ούτε  αναισθησία ούτε τρόχισμα του δοντιού. Η διαδικασία, ξεκινά με τον οδοντίατρο να καθαρίζει τη μασητική επιφάνεια του δοντιού και στη συνέχεια να τοποθετεί τη σύνθετη ρητίνη σε υγρή μορφή, καλύπτοντας τις αύλακες και τα βαθουλώματα του δοντιού. Η τοποθέτηση των sealants ολοκληρώνεται σε μία μόλις συνεδρία, δίχως να ταλαιπωρείται το παιδί.

Ενδέχεται οι προληπτικές καλύψεις να αποκολληθούν από το δόντι, συνεπώς θα πρέπει να ελέγχονται από τον οδοντίατρο κάθε 6-8 μήνες και να επανατοποθετούνται, εάν χρειάζεται. Οι προληπτικές καλύψεις, πρέπει να αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου προληπτικού προγράμματος .

 Η μέθοδος Sealants, σε συνδυασμό με τις εφαρμογές φθορίου, βοηθούν σημαντικά στην πρόληψη της τερηδόνας και στη στοματική υγιεινή του παιδιού.

Η χρήση των sealants, εκτός από άριστο προληπτικό μέτρο προστασίας, εφαρμόζεται επίσης και στις εξής περιπτώσεις:

 • Σε παιδιά ηλικίας 6-7 ετών, στους μόνιμους πρώτους γομφίους (τραπεζίτες) και 12 ετών, στους δεύτερους γομφίους (τραπεζίτες)
 • Σε μασητικές αύλακες των δοντιών που είναι πολύ βαθιές
 • Σε παιδιά με υψηλό τερηδονικό κίνδυνο
 • Όταν έχει εμφανιστεί αρχόμενη τερηδόνα στα δόντια

Οι προληπτικές αυτές καλύψεις, συνήθως διαρκούν πολλά χρόνια και προστατεύουν τα δόντια αποτελεσματικά από την τερηδόνα.

Το κόστος των προληπτικών εμφράξεων (sealants) είναι συνήθως το μισό από το κόστος ενός κανονικού σφραγίσματος, αλλά η αξία τους είναι ανεκτίμητη!  

Tα sealants αποτελούν μια πολύτιμη επένδυση για τα δόντια του παιδιού, καθώς πρόκειται για το πιο σημαντικό μέτρο προστασίας και πρόληψης από την τερηδόνα των δοντιών.

Τα τελευταία χρόνια, τα Laser παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιατρική επιστήµη. Στην οδοντιατρική, βρίσκουν απόλυτη εφαρµογή, αναβαθµίζοντας την παροχή υπηρεσιών, καθώς  δεν υπάρχουν κραδασµοί, τριβή, θόρυβος και θερµότητα κατά την παρασκευή, κι ως εκ τούτου, καµία ενόχληση κατά τη διάρκεια του σφραγίσµατος. Η κοιλότητα που αφήνει το Laser, είναι πλήρως αποστειρωµένη και δεν υπάρχει µετεγχειρητικός πόνος.  

Το παιδί  δεν είναι πια αναγκασµένο να υποστεί τον τροχό και την ένεση, αφού µε το  Laser ελαχιστοποιείται η χρήση τους, προσφέροντάς τους μια ανώδυνη και ευχάριστη εμπειρία!,

 Τα νεογιλά  δόντια σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν είναι υπερβολικά κατεστραμμένη η μύλη τους και έχουν υποστεί μεγάλες τερηδονικές βλάβες, όταν το δόντι έχει παρουσιάσει κάταγμα μετά από τραυματισμό, όταν τα δόντια παραμένουν περισσότερο από το φυσιολογικό και παρεμποδίζουν τη σωστή ανατολή του μόνιμου διάδοχου δοντιού, κρίνεται σκόπιμη η εξαγωγή τους από τον οδοντίατρο. 

Η διαδικασία της εξαγωγής, πραγματοποιείται τις περισσότερες φορές με  χρήση αναισθητικού σπρέι ή γέλης, και πιο σπάνια με τοπική αναισθησία, η οποία είναι ιδιαίτερα απλή και ανώδυνη, λόγω των μικρών και συχνά αποροφημένων ριζών τους.