Mobile down

Οδοντική Γέφυρα- Επιεμφυτευματική Γέφυρα

Η γέφυρα δοντιών, είναι μια δοκιμασμένη, επιτυχημένη και πολύ διαδεδομένη μέθοδος, που μας επιτρέπει να αποκαταστήσουμε κάποια κατεστραμμένα δόντια ή να αντικαταστήσουμε ένα ή περισσότερα δόντια που έχουν χαθεί. 

Μια γέφυρα, είναι μία ακίνητη προσθετική αποκατάσταση (παραμένει μόνιμα δηλαδή στην στοματική κοιλότητα), που αντικαθιστά ένα ή περισσότερα δόντια που λείπουν, από την φυσιολογική οδοντοφυΐα του ασθενή. Oι οδοντιατρικές πορσελάνες νέας γενιάς, έχουν μηχανικές και οπτικές ιδιότητες, ίδιες, με αυτές των φυσικών δοντιών και μας επιτρέπουν να κατασκευάσουμε μια γέφυρα δοντιών, η οποία να μην ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα δόντια!

• Η οδοντική γέφυρα, στηρίζεται πάνω σε κάποια υπάρχοντα δόντια, που χρησιμεύουν ως κολοβώματα (στηρίγματα) για να συγκολληθούν πάνω τους τα τεχνητά δόντια που αντικαθιστούν τα φυσικά που έχουν χαθεί.

• Μια επιεμφυτευματική γέφυρα, μπορεί επίσης να στηριχθεί πάνω σε εμφυτεύματα, σε περίπτωση που ο ασθενής έχει εκτεταμένο αριθμό απώλειας δοντιών.

 

Προϋποθέσεις πριν την τοποθέτηση

Ο οδοντίατρος θα προχωρήσει στην επιλογή της γέφυρας και θα κρίνει αν είναι η κατάλληλη λύση έναντι των εναλλακτικών επιλογών, αφού πρώτα εξετάσει, αν τα υπάρχοντα δόντια, πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, προκειμένου να επιτύχει την ασφαλή τοποθέτησή της και να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα με άλλες θεραπείες. Έτσι:

 1. Για να έχει στήριξη και στα δυο άκρα η γέφυρα, απαιτείται να υπάρχουν δόντια εκατέρωθεν του κενού χώρου
 2. Βασική προϋπόθεση είναι επίσης, τα φυσικά δόντια στα οποία θα στηριχθεί η γέφυρα να είναι υγιή και σταθερά
 3. Αν ο ασθενής έχει ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, πρέπει πρώτα να έχει θεραπευθεί πλήρως η νόσος πριν γίνει η λήψη αποτυπώματος για την κατασκευή της οδοντιατρικής γέφυρας
 4. Ο αριθμός των συνεχόμενων δοντιών που λείπουν, δεν πρέπει να είναι μεγάλος
 5. Αν υπάρχουν ενδείξεις, ότι ο ασθενής δεν φροντίζει επαρκώς τη στοματική του υγιεινή, θα πρέπει να ενημερωθεί και να λάβει υπόψη του, πως η προσδόκιμη διάρκεια ζωής μιας γέφυρας δοντιών θα μειωθεί σημαντικά, αν συνεχίσει να μην ασχολείται σχολαστικά με την στοματική του υγιεινή

Ερωτήσεις και απαντήσεις

 • Αναβάθμιση της αισθητικής του προσώπου
 • Ολοκληρώνεται γρήγορα η τοποθέτηση
 • Δεν απαιτεί χειρουργική διαδικασία
 • Βελτίωση της μάσησης και της ομιλίας
 • Σταθερότητα
 • Εξασφαλίζει υψηλής αισθητικής αποτέλεσμα, καθώς η γέφυρα μοιάζει πολύ στην όψη των φυσικών δοντιών
 • Μπορούν να διατηρηθούν 10 με 15 χρόνια, εάν ακολουθηθεί ισορροπημένη διατροφή και καλή στοματική υγιεινή

Το κύριο μειονέκτημα των γεφυρών, είναι η ανάγκη για τροχισμό υγιών δοντιών που θα χρησιμοποιηθούν για την στήριξή τους.

Η διαδικασία, είναι πανομοιότυπη με αυτή που ακολουθείται για την κατασκευή μεμονωμένων στεφανών στα δόντια. Η διαδικασία, είναι σχετικά απλή και απαιτεί συνήθως 3-5 επισκέψεις.

Σε πρώτη φάση, πραγματοποιείται ο κλινικός και ακτινογραφικός έλεγχος των δοντιών στα οποία θα στηριχτεί η γέφυρα. Σε τερηδονισμένα ή πολύ κατεστραμμένα δόντια, γίνεται η αποκατάστασή τους με εμφράξεις (σφραγίσματα), ή ακόμη, μπορεί να χρειαστούν ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) και να γίνει η ανασύστασή τους με άξονα.

Στη συνέχεια, τα δόντια- στηρίγματα της γέφυρας παρασκευάζονται, ώστε να μπορούν να δεχτούν τη γέφυρα. Αφού ολοκληρωθεί η προετοιμασία των δοντιών, ο οδοντίατρος θα προβεί στη λήψη αποτυπωμάτων, βάσει του οποίου το εργαστήριο θα κατασκευάσει τη γέφυρα. Ωστόσο, ο οδοντίατρος, ταυτόχρονα θα κατασκευάσει μια προσωρινή γέφυρα την οποία θα συγκολλήσει προσωρινά στα δόντια, προκειμένου να τα προστατέψει. Σε επόμενο ραντεβού, αφαιρείται η προσωρινή γέφυρα από το στόμα του ασθενούς και ελέγχεται η μόνιμη γέφυρα που έχει στείλει το οδοντοτεχνικό εργαστήριο, ως προς την ακριβή εφαρμογή της, το χρώμα, το σχήμα των δοντιών και τη σύγκλειση αυτών.

Τελικά, η γέφυρα, εφόσον πληροί όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις, συγκολλάται μόνιμα στα δόντια-στηρίγματα.

Η επιεφυτευματική γέφυρα, είναι μια οδοντική πρόσθεση, που είναι μόνιμα τοποθετημένη πάνω σε εμφυτεύματα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία σε ασθενείς, που έχουν χάσει περισσότερα από δυο δόντια, ή σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει πίσω δόντι, για να  κατασκευαστεί μια συμβατική γέφυρα επί δοντιών. 

Η επιεφυτευματική γέφυρα ως προσθετική εργασία, μοιάζει πολύ με μια γέφυρα που στηρίζεται πάνω σε φυσικά δόντια- στηρίγματα. Διαφέρει όμως, κατά πολύ ο τρόπος συγκράτησής της, πάνω στα υποκείμενα εμφυτεύματα που την στηρίζουν, καθώς για την διαδικασία αυτή, χρησιμοποιούνται μια σειρά από εμφυτευματικά εξαρτήματα, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.

Η επιεμφυτευματική γέφυρα αποτελεί μια προσθετική αποκατάσταση με μακροχρόνια ποσοστά επιβίωσης και προσφέρει άψογο αισθητικό και ελκυστικό αποτέλεσμα, όπως και λειτουργικό.


Οι γέφυρες δοντιών μπορούν να διατηρηθούν 10 με 15 χρόνια, εάν έχουμε καλή στοματική υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Το κόστος μίας γέφυρας, ποικίλει και εξαρτάται από τον τύπο της γέφυρας, το κράμα του μετάλλου, το είδος της πορσελάνης, την τεχνική που θα εφαρμοστεί, την πιθανή τοποθέτηση προσωρινής γέφυρας και το επίπεδο του εργαστηρίου που θα αναλάβει την κατασκευή της. Το συνολικό κόστος, θα αυξηθεί περαιτέρω, εάν το δόντι που θα δεχθεί την γέφυρα, έχει ανάγκη επιπλέον θεραπείας (π.χ. ενδοδοντική θεραπεία, σφράγισμα, ενδοριζικό άξονα κ.α).