Mobile down

ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Ένα µόνο χαμόγελο, είναι αρκετό για να ομορφύνει κάθε πρόσωπο! Η υγιής οδοντοστοιχία, μας επιτρέπει να τρώμε, να μιλάμε και φυσικά να χαμογελάμε με αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, πολλές φορές η απώλεια ενός ή περισσοτέρων δοντιών, επιφέρει αλλοιώσεις στην ομιλία μας, όπως ψεύδισμα ή μη καθαρή προφορά όλων των γραμμάτων. Αυτό, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία μας και στη σχέση μας με το κοινωνικό μας περιβάλλον.

Η πλέον σύγχρονη μέθοδος αντικατάστασης δοντιών, που εγγυάται µόνιµο και φυσικό αποτέλεσμα, είναι η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων. Τα εμφυτεύματα, είναι η οδοντιατρική εργασία, με τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας από οποιαδήποτε άλλη οδοντιατρική πράξη. Ακόμη, είναι ό,τι κοντινότερο στα φυσικά δόντια μπορούμε να παρέχουμε, καθώς το εμφύτευμα παρομοιάζει την οδοντική ρίζα, όπου πάνω του θα στηριχθεί το δόντι.

Πλεονεκτήματα :

  • Δεν θίγεται καθόλου η ακεραιότητα των γειτονικών δοντιών (δηλαδή δεν τροχίζονται γειτονικά υγιή δόντια).
  • Αποτρέπει την ατροφία του οστού των γνάθων.
  • Έχουν διάρκεια ζωής σχεδόν ίση µε τα φυσικά δόντια.
  • Επιτρέπουν την καθαριότητα της περιοχής με οδοντικό νήμα, όπως τα φυσικά δόντια
  • Σε κάποιες περιπτώσεις τα εμφυτεύματα μπορούν να αποκατασταθούν με προσωρινές θήκες ( στεφάνες ) την ίδια μέρα της τοποθέτησής τους, το οποίο ονομάζεται άμεση φόρτιση. Για να γίνει αυτό πρέπει να πληρούνται διάφορες προϋποθέσεις σε ότι αφορά την ποιότητα του οστού και το πόσο σταθερό είναι το εμφύτευμα κατά την χειρουργική τοποθέτησή του. Με απλά λόγια , μπορούν να συνδυαστούν η εξαγωγή , η τοποθέτηση εμφυτεύματος και της προσωρινής θήκης μέσα σε μία  μόνο μέρα .
  • Σταθεροποίηση των χαλαρών οδοντοστοιχιών με εμφυτεύματα , σε περίπτωση ασθενών με ολικές τεχνητές οδοντοστοιχίες , που αντιμετωπίζουν προβλήματα και δυσκολίες στη μάσηση της τροφής, στην ομιλία, και ακόμη στην αίσθηση της γεύσης και της θερμοκρασίας , αφού η υπερώα ( ουρανίσκος ) καλύπτεται από το ακρυλικό της οδοντοστοιχίας.
  • Βελτιώνουν τη µάσηση, την οµιλία και το χαµόγελο, αφού δηµιουργούν σταθερή οδοντοστοιχία
  • Τα εμφυτεύματα δοντιών μπορεί αρχικά να φαίνονται ακριβά αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν την οικονομικότερη λύση. Διαρκούν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη προσθετική αποκατάσταση. Προσφέρουν άνεση στη μάσηση και στην ομιλία.

Μειονεκτήματα

Το μόνο που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ως μειονέκτημα είναι ότι κάποιες φορές, η διαδικασία ολοκλήρωσης απαιτεί μια αναμονή περίπου δυο με τρεις μήνες.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Αρχικά, απαιτείται επίσκεψη στον οδοντίατρο προκειμένου να σας εξετάσει και να αποκτήσει μια πλήρη κλινική εικόνα, να λάβει το προσωπικό σας ιατρικό ιστορικό και στη συνέχεια θα σας ενημερώσει  αν υπάρχει κατάλληλη ποσότητα οστού, ώστε να τοποθετηθεί το εµφύτευµα. Ενδεχομένως να χρειαστεί λεπτοµερής ακτινογραφικός έλεγχος για να εξακριβωθεί η ακριβής ποσότητα του διαθέσιµου οστού.

Πρόκειται για µία ανώδυνη διαδικασία, η οποία πραγματοποιείται σχεδόν πάντα µε τη χρήση τοπικής αναισθησίας. Μετά την επέμβαση παρατηρείται για ένα μικρό χρονικό διάστημα οίδημα, με τους περισσότερους ασθενείς να επιστρέφουν στην καθημερινή τους ζωή, άμεσα, χωρίς να υπάρχει πόνος. Για τους περισσότερους ασθενείς, ένα ήπιο παυσίπονο είναι αρκετό για να τους ανακουφίσει.

Στη πλειοψηφία των ασθενών ενδείκνυται η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες δεν είναι δυνατή η εφαρµογή των εµφυτευµάτων, όπως σε ασθενείς σε χημειοθεραπεία, με μη ρυθμισμένο διαβήτη, με µεταβολική νόσο ή που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά.

Όχι. Στην πραγµατικότητα είναι δυνατό να αντικαταστήσετε όλα τα κάτω δόντια µε µια ολική τεχνητή οδοντοστοιχία, που στηρίζεται σε δύο έως τέσσερα εµφυτεύµατα. Παρόλα αυτά, ενδείκνυται η αντικατάσταση των πίσω δοντιών µε ένα εµφύτευµα για κάθε χαµένο δόντι, έτσι ώστε να είναι πιο ανθεκτικά κατά τη μάσηση.

Τα εμφυτεύματα είναι συνήθως κατασκευασμένα από τιτάνιο, ένα αποδεδειγμένα βιοσυμβατό υλικό. Συνεπώς, ένας ασθενής χωρίς κάποιο σοβαρό νόσημα το οποίο να επηρεάζει την ικανότητα επούλωσης του οργανισμού του δεν έχει κανένα απολύτως κίνδυνο από την τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

Με τη σωστή φροντίδα, τα εμφυτεύματα μπορούν να μείνουν στο στόμα μας όλη μας τη ζωή!

Tο κόστος της θεραπείας ποικίλλει και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των δοντιών που θα αντικατασταθούν και ο αριθμός των εμφυτευμάτων που θα τα στηρίζουν. Ωστόσο, λόγω της µεγάλης ζήτησης, τα εµφυτεύµατα έχουν γίνει πλέον πιο προσιτά από οικονοµικής πλευράς. Παρά τους ενδοιασμούς που μπορεί να επιφέρει το αρχικό κόστος του οδοντικού εμφυτεύματος, το μακρόχρονο οικονομικό όφελος είναι πολύ μεγάλο, καθώς αντέχουν περισσότερο και δε χρειάζονται συχνά αντικατάσταση.