Mobile down

Γιατί να επιλέξω εμφύτευμα δοντιού; Γιατί υπερτερεί έναντι των άλλων επιλογών αποκατάστασης; Ποιο είναι το κόστος των εμφυτευμάτων;

Η απώλεια ενός ή περισσότερων δοντιών αποτελεί για τους περισσότερους μια αρκετά δυσάρεστη εμπειρία, καθώς μαζί με το δόντι που χάνεται, συνήθως χάνεται μαζί και η αυτοπεποίθηση του ασθενούς. Βέβαια, πέρα από τις επιπτώσεις στη διάθεση και την ψυχολογία μας, η απώλεια των δοντιών, μας δυσκολεύει στη μάσηση, στερώντας μας αγαπημένες μας τροφές, στην ομιλία και φυσικά δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στα υπόλοιπα δόντια μας, αν δεν γίνει σωστή και έγκαιρη αποκατάσταση. Τα οδοντικά εμφυτεύματα θεωρούνται πλέον, ως μια από τις καλύτερες, επιτυχημένες, σύγχρονες και αποτελεσματικές μεθόδους αποκατάστασης των χαμένων δοντιών.

Τι είναι εμφύτευμα;

Με απλά λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι το οδοντικό εμφύτευμα είναι στην ουσία, μία βίδα κατασκευασμένη από διάφορα μέταλλα ή άλλα βιοσυμβατά υλικά (κυρίως τιτάνιο), που αποκαθιστά την ρίζα ενός χαμένου δοντιού. Το εμφύτευμα δηλαδή, είναι μια τεχνητή ρίζα δοντιού, που τοποθετείται μέσα στη γνάθο και χρησιμοποιείται σαν βάση για να αποκαταστήσει ένα ή περισσότερα δόντια, ή να στηρίξει μια γέφυρα ή μια μερική ή ολική οδοντοστοιχία.

Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης του οδοντικού εμφυτεύματος;

Συνοπτικά , θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τα στάδια της αποκατάστασης με την χρήση οδοντικών εμφυτευμάτων ως εξής:

1.     Τοποθέτηση του εμφυτεύματος

  1. Περίοδος επούλωσης/οστεοενσωμάτωσης (3-6 μήνες)
  2. Αποκάλυψη του εμφυτεύματος
  3. Τοποθέτηση στεφάνης, γέφυρας ή οδοντοστοιχίας

Γιατί να προτιμήσω μία υποκατάσταση με εμφυτεύματα σε σχέση με μία οδοντοστοιχία;

Σε περίπτωση που ενδείκνυται ο ασθενής για τη τοποθέτηση εμφυτευμάτων, σαφώς τα πλεονεκτήματα αυτών, υπερτερούν έναντι της οδοντοστοιχίας. Η οδοντοστοιχία δεν παύει να είναι μια κινητή υποκατάσταση, η οποία μπορεί να βγει από το στόμα μας, να πλυθεί και να τοποθετηθεί ξανά, αντιθέτως τα εμφυτεύματα είναι μόνιμα μέσα στο στόμα μας, με αποτέλεσμα να προσφέρουν ασύγκριτη σταθερότητα και κατ’ επέκταση άνεση στην ομιλία και τη μάσηση. Ακόμη, ένα πλεονέκτημα είναι, ότι τα εμφυτεύματα είναι, ότι πιο κοντινό έχουμε στα δικά μας δόντια και σε σχέση με μια οδοντοστοιχία, είναι δύσκολο να τα διακρίνει κανείς από τα φυσικά μας.

Είναι απαραίτητο να γίνει μελέτη της προσθετικής αποκατάστασης πριν την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων;

Φυσικά!  Ο οδοντίατρος θα μελετήσει τη προσθετική αποκατάσταση, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να είναι λειτουργικό και αισθητικό. Επομένως, γίνεται μια μελέτη αποτυπωμάτων από πιο πριν, και μ’ αυτόν τον τρόπο ξέρουμε σε ποιο σημείο ακριβώς και με ποια κλίση θέλουμε να τοποθετήσουμε το εμφύτευμα.

Γιατί το εμφύτευμα υπερτερεί έναντι των άλλων επιλογών αποκατάστασης;

Αρχικά να τονιστεί, ότι δεν υπάρχει καλή και κακή θεραπεία. Πάντα, η επιλογή οποιασδήποτε οδοντιατρικής πράξης, μεθόδου, ή τεχνικής, γίνεται με αυστηρό κριτήριο τις εξατομικευμένες ανάγκες του ασθενούς. Κάθε ασθενής, κάθε πρόβλημα είναι μοναδικό και απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση. Πιο απλά, ο οδοντίατρος αποφασίζει τη μέθοδο, η οποία θα είναι η πιο κατάλληλη για τον συγκεκριμένο ασθενή και θα του προσφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα! Ωστόσο, το εμφύτευμα σε περίπτωση που ενδείκνυται να τοποθετηθεί στον ασθενή, παρουσιάζει τα εξής πλεονεκτήματα, που δεν διαθέτουν κάποιες άλλες επιλογές.

·        Προσφέρει ασύγκριτη σταθερότητα σε σχέση με μια οδοντοστοιχία.

·        Η τοποθέτησή του οδοντικού εμφυτεύματος δεν απαιτεί τρόχισμα των γειτονικών δοντιών, όπως γίνεται στη μέθοδο της γέφυρας, έτσι δεν χρειάζεται να θυσιαστούν δυο δόντια για να σωθεί ένα.

·        Το οδοντικό εμφύτευμα μιμείται το φυσικό μας δόντι, γεγονός που μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε με άνεση μεγάλη ποικιλία τροφών, όπως κάναμε και με τα φυσικά μας δόντια.

·        Τα εμφυτεύματα υπερτερούν σε, ότι αφορά στην καθαριότητα του στόματος σε σχέση με μια οδοντική γέφυρα που αποτελεί μια ενιαία κατασκευή και μας επιτρέπουν το σχολαστικό καθαρισμό των δοντιών και καθιστώντας δυνατή τη χρήση οδοντικού νήματος, κάτι που είναι αρκετά δυσκολότερο σε μια γέφυρα.

·        Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτρέπουν την ατροφία του οστού των γνάθων.

·        Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αντοχής και ανθεκτικότητας σε σχέση με τις υπόλοιπες μεθόδους αποκατάστασης.

·        Τα εμφυτεύματα πλεονεκτούν αισθητικά σε σχέση με τις άλλες μεθόδους αποκατάστασης των δοντιών καθώς μιμούνται τα φυσικά μας δόντια, προσφέροντάς μας ένα πραγματικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Θα καταλάβουν οι άλλοι ,ότι έχω εμφυτεύματα;

Φυσικά και όχι, γιατί το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των εμφυτευμάτων σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο αποκατάστασης είναι, ότι έχουν τη δυνατότητα να μιμούνται σχεδόν απόλυτα και με μεγάλη επιτυχία τα φυσικά μας δόντια! Το αποτέλεσμα είναι απόλυτα φυσικό, όχι μόνο αισθητικά αλλά και λειτουργικά για τον ίδιο τον ασθενή, αφού μπορεί να καταναλώσει τροφές με την ίδια ευκολία, όπως στο παρελθόν, να βουρτσίσει με τον ίδιο τρόπο τα δόντια του, να μιλήσει άνετα και να κάνει ό,τι ακριβώς έκανε με τα φυσικά του δόντια!

Ποιο είναι το κόστος των εμφυτευμάτων;

Αυτή είναι μια ερώτηση που ειδικά, όταν γίνεται τηλεφωνικώς από κάποιον ασθενή, η απάντηση σίγουρα δεν μπορεί να είναι μονολεκτική. Αρχικά, να τονιστεί, ότι στις περισσότερες οδοντιατρικές υπηρεσίες, το τελικό κόστος διαμορφώνεται πάντα, από τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, από το στάδιο του προβλήματος, από τη μέθοδο που θα επιλεχθεί, ή ακόμα και τον συνδυασμό μεθόδων, από το οδοντοτεχνικό εργαστήριο που ενδεχομένως, θα αναλάβει ένα τμήμα της εκάστοτε αποκατάστασης, από τις επισκέψεις που θα πραγματοποιηθούν και από άλλες φυσικά παραμέτρους. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση του εμφυτεύματος. Αρχικά, πρέπει να γίνει κλινικός έλεγχος στον ασθενή, προκειμένου να αποφασίσει ο οδοντίατρος, αν όντως ενδείκνυται η επιλογή εμφυτευμάτων στη συγκεκριμένη περίπτωση, πόσα εμφυτεύματα θα χρειαστούν ή ενδεχομένως με ποια άλλη μέθοδο μπορεί να συνδυαστούν (π.χ επιεμφυτευματική γέφυρα κτλ), αν απαιτείται ή όχι κάποια προπαρασκευαστική θεραπεία πριν την εμφύτευση κ.α Όταν πλέον, ο οδοντίατρος θα έχει μια πλήρη εικόνα του πλάνου αποκατάστασης, τότε μόνο θα είναι σε θέση να δώσει στον ασθενή μια ασφαλή απάντηση για το τελικό κόστος. Παρόλο που τα εμφυτεύματα, γενικά σε σχέση με τις υπόλοιπες μεθόδους αποκατάστασης, θεωρούνται μια πιο ακριβή επιλογή, μακροπρόθεσμα όμως, εξαιτίας της μεγάλης τους αντοχής και ανθεκτικότητας αποδεικνύονται πιο οικονομικά.

 Εμμανουήλ Σοφούλης

Χειρουργός Οδοντίατρος

D.D.S , M.Sc